helft plastic soup door slijtage autobanden

Gepubliceerdop feb 28, 2017

“Noors en Duits onderzoek tonen aan dat een derde tot de helft van al het microplastic uit autobandenslijtstof bestaat. Tijdens het rijden laten we allemaal bandensporen achter op het wegdek. In deze sporen zitten plastic deeltjes die via de lucht en de wateren in de natuur terechtkomen.

Gelukkig zijn er initiatieven en tips om autobandenslijtstof te verminderen.  [zentrifuge.nl: Naast de auto zo min mogelijk/niet gebruiken 😉 ]

Nudge.nl heeft er een aantal op een rij gezet:

1 – De Bandenpomp: Ongeveer zeven procent van de Nederlanders rijdt op autobanden waarvan de spanning te laag is. Dit zorgt voor extra rolweerstand en slijtage. […] Inmiddels zijn er al tientallen Bandenpompen in Nederland.

2 – Rijgedrag: Autobanden slijten sneller door roekeloos rijgedrag! Niet parkeren tegen stoepranden of over hoge drempels rijden, voorkomt slijtage. Daarnaast ga je slijtage ook tegen door minder hard op te trekken en te remmen.

3 – Zelf natuurrubber produceren: Volgens Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation is natuurrubber een goede vervanger voor synthetisch rubber, omdat het biologisch afbreekbaar is. Nu wordt natuurrubber voornamelijk vanuit Azië geïmporteerd. Aan de Universiteit van Wageningen werken onderzoekers hard om kwalitatief goede natuurrubber te kweken op eigen bodem.”

volledig artikel te lezen op: https://www.nudge.nl/blog/2017/02/09/De-synthetische-autoband-ernstige-vervuiler/

# # #