mimi maréchal

Mimi Maréchal (1937-1995), prominent lid van de katholieke vrouwenbeweging De Graal vanaf 1960, heeft niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de zoektocht van De Graal naar nieuwe vormen van vrouwelijke spiritualiteit, maar ook in de verspreiding van het zenboeddhisme in Nederland.

Vanaf de jaren zeventig ontwikkelde ze zich als een van de belangrijkste pleitbezorgsters van zenmeditatie in Nederland. Ze organiseerde tal van programma’s om te mediteren onder leiding van een zenmeester of -meesteres. Kenmerkend voor de door Maréchal georganiseerde retraites was dat deze zich niet beperkten tot één leermeester. Ze waarschuwde voor het op een voetstuk plaatsen van de zenmeester en voor een blinde overgave aan de leraar (Voorwoord Eenvoudige wijsheid, 8). Ze nodigde juist een brede diversiteit aan deskundigen uit om zoveel mogelijk verschillende zentradities aan bod te laten komen. Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland

In het voorjaar van 1992 werd Mimi ziek. Ze aanvaardde haar situatie en de lichamelijke klachten in de daaropvolgende drie jaar met verbazingwekkende kalmte. Men zei haar wel eens: ‘Zen helpt je vast om de dood onder ogen te zien.’Mimi antwoordde dan: ‘Nee, dat doet het niet, maar het onder ogen zien van de dood helpt me om zen te beoefenen.’ – Christa Anbeek, in het voorwoord van Eenvoudige wijsheid, zentoespraken, Mimi Maréchal, Asoka, Rotterdam, 2005.

 

In 2005 zijn negentien van haar zentoespraken uitgegeven onder de titel: Eenvoudige wijsheid.

 

#