be your own teacher

Gepubliceerdop dec 20, 2017

Martine Bachelor is een markant boeddhistisch leraar. Opgegroeid in een atheïstisch gezin en met een rugzak vol anarchistische idealen vertrekt ze op 22-jarige leeftijd voor een maand naar Azië. Door een misverstand met haar vliegticket belandt Martine per abuis in Korea. Als haar wordt gevraagd om non te worden in een boeddhistisch klooster, hoeft ze slechts drie dagen na te denken. Tien jaar later zit ze er nog steeds en er heeft zich intussen een vriendschap met Stephen Bachelor ontwikkeld, die misschien iets te innig is voor de kloosterse levensstijl.

film kijken

Als haar leraar, Meester Kusan, overlijdt, besluit ze om samen met Stephen uit te treden. Ze trouwen en leven zes jaar in een Engelse boeddhistische gemeenschap. Hier maakt ze zich de vipassana methode eigen, naast de Koreaanse zen die zij en Stephen al beoefenden. Tegenwoordig wonen ze in Frankrijk en reizen ze de wereld rond, om retraites te begeleiden en lezingen geven.

De film toont Martine in haar dagelijkse leven in Bordeaux, samen met Stephen en haar 86-jarige moeder die onder hen woont. Tussen het tuinieren door vertelt ze over het creatief bewustzijn en hoe ze dit gebruikt in het omgaan met vergankelijkheid en de dagelijkse sores. Waaronder haar vergeetachtige moeder die niks heeft met het boeddhisme. – een film van Anne Kleisen

# #