Kinderen hebben het vaak te druk, net als volwassenen. Ze kunnen niet slapen, zijn snel afgeleid en onrustig. Ondertussen moeten ze ook veel: op school, in het gezin, buitenschoolse activiteiten en spelen met vriendjes en vriendinnetjes. Mindfulnesstrainer Eline Snel zag ook bij haar eigen dochter Anne dat zij zich moeilijk kon concentreren. Tijdens een gesprek met Annes lerares bleek dat onderwijzers vaak geen idee hebben hoe ze kinderen aandacht bij kunnen brengen.
Dit was de aanleiding voor Eline om speciaal voor kinderen een aandachtstraining te ontwikkelen. Het bijbehorende boek ‘Stilzitten als een kikker’ werd een bestseller. Een basisschool in Leusden volgt haar methode. Onderwerpen als ADHD, nervositeit, pesten, komen aan de orde in deze documentaire. De kinderen en ouders vertellen over de veranderingen die ze zien door het doen van de oefeningen, die namen hebben die tot de verbeelding spreken; de piekerfabriek, de spaghettitest, en de complimentenbal.- een documentaire van Jaap Verhoeven uit 2014.
Met deze methode en bijbehorend boek ‘Stilzitten als een kikker’, werd mindfulnesstrainer Eline Snel pionier op het gebied van mindfulnesstrainingen voor kinderen. Tot haar grote verbazing werd het boek een internationale bestseller, meer dan 140.000 maal verkocht en uitgebracht in 27 landen. Hoe kon zo’n eenvoudig boekje zo’n impact hebben? Om deze vraag te beantwoorden volgen we een groep kinderen op een basisschool in Leusden. Ze krijgen de mindfulnesslessen van Eline Snel. Onderwerpen als ADHD, nervositeit, pesten, komen aan de orde, en kinderen en ouders vertellen over de veranderingen die ze zien door het doen van de oefeningen, die namen hebben die tot de verbeelding spreken; de piekerfabriek, de spaghettitest, en de complimentenbal. Ook zien we Eline samen met haar dochter Anne door Hong Kong reizen. Hier geeft ze trainingen aan leraren en therapeuten die met haar methode willen werken. Welke veranderingen zien kinderen en ouders door het volgen van Eline’s lessen? Sacha uit groep 8: ‘Nu weet ik dat ik, als ik zit te piekeren, van m’n hoofd naar m’n buik kan gaan. Daar zijn geen gedachten, daar is het vrede.’